Yaşlandıkça uykum neden kötüleşiyor?
top of page
  • sultansofdubai

Yaşlandıkça uykum neden kötüleşiyor?

Güncelleme tarihi: 4 Oca 2023

Araştırmalar, yaşlandıkça uyku kalitesinin gerçekten biraz paslandığını, ancak uzmanların söylediğine göre bu, birlikte yaşamak zorunda olduğunuz bir kader değil.


Yaşlandıkça, uykuya dalmanın ve uykuda kalmanın gittikçe zorlaştığını fark ettim. Nedenmiş? Indiana Uyku Merkezi'nin tıbbi direktörü ve Marian Üniversitesi Osteopatik Tıp Fakültesi'nde uyku profesörü olan Dr. Abhinav Singh, bu soruyu bir benzetmeyle yanıtlamayı seviyor. Uyuma yeteneğinizi bir araba gibi düşünün, dedi. Eskidikçe ve daha çok kilometre kat ettikçe parçalanmaya başlar; daha fazla onarıma ihtiyacı var ve sürüşü daha az pürüzsüz hale geliyor.

Araştırmalar, kadınların genel olarak daha kötü uyku kalitesi bildirme ihtimalinin erkeklerden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ve uyku, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'ne göre, genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlayan menopoz geçiş döneminde (veya menopoza giden yıllarda) başlayarak, onları yaşamın erken dönemlerinde atlatmaya başlar.

Bir açıklama, yaşlanan bir beyinle ilgili olabilir. Şubat ayında yayınlanan bir çalışmada, de Lecea ve ekibi, uyanıklıktan sorumlu belirli bir nöron kümesinin, yaşlanan farelerde aşırı uyarılarak uyku döngülerini bozduğunu buldu. Bu değişim "muhtemelen insanlarda da oluyor" dedi, çünkü beynin farelerde uykuyu düzenleyen hipotalamus adı verilen kısmı insanlarınkine benzer. (Pratik ve etik nedenlerle fareler üzerinde birçok uyku çalışması yapılır.) Araştırmacılar ayrıca, vücudun sirkadiyen ritimlerini düzenleyen başka bir beyin bölgesi olan suprakiazmatik çekirdeğin farelerde yaşla birlikte bozulduğunu da bulmuşlardır. Bu, düzenli zamanlarda uykuya dalma sorunu da dahil olmak üzere uyku bozukluklarına neden olur.


Her gün tutarlı yemek zamanları tutmak, aynı zamanda, uykuyu düzenlemeye yardımcı olabilecek bir rutinin sürdürülmesine de yardımcı olabilir, dedi Singh - dışarıda güneş ışığında zaman geçirerek melatonin üretimini ve vücudun sirkadiyen ritmini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. İlaç kullanan yaşlı yetişkinlerin ayrıca, ilaçların uykularını etkileyip etkilemediğini ve alternatif seçenekler veya farklı bir doz olup olmadığını doktorlarına danışmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.


Kaynak: Khaleej Times


5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page