Ayça Günay Röportaj | Sultans Of Dubai
top of page

Bir Aşkla Başlayan Dubai Macerası

“AÅŸk gözümü kör etmiÅŸti. BaÅŸka bir ÅŸey umurumda deÄŸildi. Her ÅŸeye razı geldim,” diyerek Dubai'ye geliÅŸ hikayesini anlatan Ayça Günay, sosyal sorumluluk alanında yaptığı iÅŸleri de aynı aÅŸkla yoÄŸuranlardan... Dubai'nin kendisine beklediÄŸinden de çok kapı açtığını aktarırken dünya vatandaşı olmanın da önemine dikkat çekiyor. Sultans Of Dubai topluluÄŸunu ikinci ailesi olarak gören Günay, Türkiye'den Dubai'ye gelen ülkemiz vatandaÅŸlarını da bu büyük aileyle tanışmaya davet ediyor. Ayça Günay, Dubai hikayesini sizlerle paylaÅŸtı.

WhatsApp Image 2023-02-01 at 08.21.27.jpeg

Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

 

1978 Ankara doÄŸumluyum. Ä°lk orta ve liseyi Ankara’da okuduktan sonra Üniversite için EskiÅŸehir’e gittim. Anadolu Üniversitesi Ä°letiÅŸim Bilimleri Fakültesi Basın Yayıncılık bölümünü bitirdim. Okurken Dünya Gazetesi EskiÅŸehir Bölge temsilciliÄŸinde görev yapım. Ardından Kanal D, Habertürk, Nokta Dergisi, Mediacat ve yine eve dönüÅŸ Habertürk’te sabah haberleri editörü olarak görev aldım. 2006 yılında evlenerek Dubai’ye geldim. Burada da 23 Nisan organizasyonu sayesinde Sultans of Dubai ve Yonca ile Seben hayatıma girdi. GeldiÄŸimde ilk üç yıl eÅŸimin çalıştığı ÅŸirkette görev aldım. Kızım dünyaya gelince çalışma hayatıma nokta koydum. Ama sosyal sorumluluk projelerinde görev almaya devam ettim. Åžu anda bir kız bir erkek çocuÄŸum var. Biraz büyüdüklerine inanınca en sevdiÄŸim ÅŸey yazmaya yöneldim. Geçen yıl Erbulak Evi’nden ders almaya baÅŸladım ve kollektif kitap Azaldıkça ÇoÄŸalıyor ’um da bir öyküm yayınlandı. Bu sene de yine aynı ekiple roman yazmak için yola çıktım. Sene sonunda umarım romanım çıkacak.

Dubai’ye taşınmaya nasıl karar verdiniz? Sizi bu ülkeye getiren ne oldu?

​

Bu ÅŸehre aÅŸk için geldim. EÅŸimle yaklaşık 4.5 yıl birliktelik sonunda evlenmeye karar verdik. Burada çalışıyordu. Gelir misin dedi. Gelirim dedim ve ÅŸehri daha önceden hiç görmeye gerek bile duymadan evlendim, geldim.

 

​

Dubai’ye taşınmadan önce kafanızda soru iÅŸaretleri var mıydı? Burada yaÅŸamaya baÅŸladıktan sonra nasıl bir Dubai karşıladı sizi?

​

Burası sonuçta bir OrtadoÄŸu ülkesi idi. Ne ile karşılaÅŸacağımı bilmiyordum. Ama aÅŸk gözümü kör etmiÅŸti. Umurumda deÄŸildi. Her ÅŸeye razı geldim. Gelince de alışmam bir seneyi bulsa da çok sevdim evim oldu. Åžehre ait hiçbir beklentim yoktu ama o bana fazlasını verdi.

 ‘Sultans of Dubai’ topluluÄŸunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?  Dubai’de yaÅŸayan Türkler neden SOD ailesine katılmalı?

 

Bir 23 Nisan komitemiz var. Burada yaklaşık 8 senedir sponsor sorumlusu olarak görev yaptım. Åžirketler ile baÄŸlantı kurarak, kutlama için mali destek bulmaya çalışıyorum. Bu sonuçta ekip iÅŸiydi tek başıma deÄŸildim. Seben ile beraber birlikte çalışırdık. Ayrıca kadınları, yeni gelenleri bir araya getiren ‘çarÅŸamba kahvesi’ adı altında kahvaltılar düzenliyoruz. Bir de iki yıldır bir voleybol takımı kurduk. Geçen yıl konsolosluÄŸun düzenlediÄŸi turnuvaya katıldık. Hala antrenmanlarımız devam ediyor. SOD herkesi kucaklayan, hiç kimseyi birbirinden ayırmayan, kucaklayıcı, birleÅŸtirici, sorulara, sorunlara çare olmaya çalışan kocaman bir aile.

 

 

Dubai’de Türklerin iÅŸ yaÅŸamında oldukça baÅŸarılı olduÄŸunu görüyoruz ve okuyoruz… Siz bu baÅŸarıyı neye baÄŸlıyorsunuz?

​

Beyin göçü. Genelde en iyi üniversiteleri okuyan ve ülkesinde gerekli deÄŸeri göremeyen pırlanta beyinler burada kendilerine yol buluyorlar.

Dubai’de yaşıyor olmanın pozitif tarafları ve avantajları nelerdir?

​

EÄŸer yaz mevsimini seviyorsanız yılın 7 ayı deniz, kum, güneÅŸ üçlüsünü doyasıya yaÅŸayabilirsiniz. Her milletten farklılıkların hâkim olduÄŸu bu ÅŸehirde her daim bir festival, kutlama ile karşılaÅŸabilirsiniz. Saygı, hoÅŸgörü ve sükûnet hakimdir. Expat olarak inancınız, diliniz, dininiz veya ırkınızla ilgili hiçbir kötü durumla karşılaÅŸmazsınız. Her türlü ürünü bütçenize uygun bulabileceÄŸiniz çeÅŸitli marketler mümkün. Elektronik ve duty freesi hala diÄŸer her ülkeden daha ucuz.

 

Dubai’de çalışan bir anne olarak, kendi kültürünüzden uzak bir bölgede çocuk yetiÅŸtirmenin zorlukları ve avantajlarından bahsedebilir misiniz?

​

Avantajları dünya vatandaşı olarak yetiÅŸiyorlar. ÇeÅŸitli milletlerden arkadaÅŸları oluyor. Güvenli bir ÅŸehir olduÄŸu için biraz fanusta yaÅŸasalar da tehlike onların lügatında pek yer almıyor, onlar için endiÅŸelenmiyorsunuz. Her türlü imkana sahipler.

Zorlukları kendi öz benliklerini ne kadar aşılamaya çalışırsanız çalışın, çok vatanperver olmuyorlar. Onlar için Türkiye büyükleri ziyaret ve tatil harici pek fazla bir ÅŸey ifade etmiyor. Burada milli bayramları coÅŸkuyla kutlamamıza raÄŸmen Ankara’ya Anıtkabir’e gittiÄŸimiz zaman bizim kuÅŸak kadar duygusallaÅŸmıyorlar. Onlar için tarihi bir ziyaretten öteye geçemiyor. Bazı gelenek, görenek, örf ve adetlerden uzak kalıyorlar.

Sizce Dubai’de yaÅŸam koÅŸulları Türkiye’ye göre nasıl? SaÄŸlık, eÄŸitim, ulaşım, hayat pahalılığı gibi konuları kısaca karşılaÅŸtırmanız mümkün mü?

​

Burası Türkiye ile mukayese bile edilemez. Her yönüyle daha avantajlı

 

​

Türkiye’ye dair en çok neleri özlüyorsunuz?

​

Ailemi, sevdiklerimi, doÄŸasını, balkon keyfini, yeÅŸilliÄŸini, ormanlarını, soÄŸuÄŸunu, üÅŸümeyi.

 

Yurt dışına taşınmak isteyenlere ve özellikle Dubai’ye yerleÅŸmek isteyeceklere tavsiyeleriniz nelerdir?

​

Öncelikle sırf Dubai için deÄŸil her ülke için deÄŸer görmek istiyorlarsa iyi bir diplomaya sahip olsunlar. Ä°yi bir bölüm ve üniversite onlara her kapıyı açar ve yeter ki azmetsinler. Bir de burada mutlaka iyi bir yaÅŸam için kayda deÄŸer bir gelirlerinin olması gerekiyor. Åžartları öÄŸrenip öyle gelsinler.

bottom of page